Kalatoidud

Grillitud lõhe

Üks ööpäev soolas hoitud lõhe lõigata portsjoniteks, määrida õliga ( siis ei kleepu resti külge ) ja grillida restil sütte kohal mõlemalt poolt 2-3 minutid.

Lõhe fooliumis

See oli Soome presidendi U.K. Kekkoneni lemmik roog. Seda pakut ka Norra kuninga kroonimisel.Roogitud terve kala hõõruda peenestatud valge pipra ja soolaga, kõhuavasse panna tilli ja võid, keerata kala fooliumisse, küpsetada ahjus 20-30 minutit.

Lõhe soolamine

Vanemad kokkaraamatud pakuvad soolakoguseks 100-150 grammi 1 kg filee kohta.Jaheda hoiukoha olemasolu korral on selline suur soonakogus lausa kurjast, piisab 75-80grammist, kerge soola puhul isegi 40 grammist.Soolale lisada 10 g ( 1tl. ) suhkurd, ½ tl. valge pipra pulbrit, (0,5 g salpeetrit), soovi korral 10-12 purustatud katakamarja ja natuke tilli. Sooldub 2-3 ööpäeva. Aeg-ajalt pöörata.
Esimese variandi puhul (80 g soola) võib panna kala purki, sulgeda õhukindla kaanega. Nii säilib see paari miinuskraadi juures vähemalt pool aastat.

Lõhe supp

Sellleeks olgu prantsuse varjant.
Keeta lõhepuljong võtta välja marlisse seotud maitseained, keeta puljongis üks viilutatud porgand ja porrusibul. Kui need on pehmed, lisada 4-5 kooritud ja sektoriteks lõigatud tomatid ja toored lõhefilee viilud. Valmis suppise sobib panna musti oliive.

Praetud lõhe tomatitega

Lõhe fileerida, pritsida sidrunimahlaga ja raputada peale pisut soola, 15-20 minutit seista. Lõigata fileed paladeks, paneerida jahus, klopitud munas ja lõpuks riivsai, praadida õli ja või segus, tõsta vaagnale ja hoida soojas. samal pannil praadida poolek lõigatud väikesteks lõigatud tomatid, tõsta kaladega.Juurde sobib kartulipüree.

Roheliseks küpsetatud lõhe

Fileerida 700-800 g lõhet, siseküljed hõõruda soola ja sidrunimahlaga.Asetada fileed kõrvuti, siseküljed üles poole, võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud piklikku madalasse ahjuvormi, peale puistata hakkitud maitserohelist segu ( till, petersellilehed, estragon, basiilik ) ja võitükikesesi. Küpsedada 200 kraadi juures 25-30 minutit. Juurde sobivad piimas keedetud kartulid.

Lõhe suitsetamine

Lõhe suitsetatakse ainult külmsuitsus, s.o. 25-35 kraadi juures maksimaalselt 24 tundi. Suitsutamiseks sobib lehtpuulaastud (lepp, haav, tamm).Kõige paremaks peatakse pöögisuitsu. Lühimalt aega ( kuni 2 kuud) võib suitsulõhet hoida sügavkülmutuses alumiiniumfooliumisse pakituna.Üles ei tohi sulatada äkiselt ( muutub vesiseks ), vaid hoides tavaliselt külmkapis paar plusskraadi juures.

Kalurisupp

Fileede lõikamisel (näiteks soolamisel) jäävad järele luud ja pead-sabad. Nendest teha supp, keeta tükke 5-10 minutit.Kurnatud leemes keeta õhukesed kartuliviilud.Supp maitsestada kilumaitseainete segua ning lisada võid.Kalurite meelest on see priima supp.

Forelli soolamine

Soolatavale forellile ei tohi vett näidatagi, vaid pühkida fileed puhta niiske rättiga. 1kilo kala kohta võtta 75-80 g soola, ei mingit maitseainet ega ka salpeetrit, mis teek kalaliha pehmemaks. Laduda tihedalt klaaspurki, õhukindlalt sulgeda plekk-kaanega. Nii pidavat säilima tavalises külmkapis
2aastat
Soome meetot. 3 kilofileede kohta lisatakse peale soola veel 2spl. suhkurt ja tilli ka kümmekond purustatud katakamarja.

Praetud forellid

Marineerida forellifileesid või väikseid forelle umbes pool tundi sidrunimahlas ja hakitud maitserohelises; puistata peale soola, veeretada jahus, kasta klopitud munasse ja seejärel riivitud juustuga segatud riivsaiasse.Praadida õlis ja veel kiiresti võis. Juurde anda tomatisalatit ja kartulikroketeid.

Praetud forellid ?ampinjonideg

Praadida kalad nagu eelmises retseptis.Eraldi hautada võis hakitud sibul ja 200-300 g tükeldatud sampinjone, valada peale koort, maitsestada. Tõsta segu vaagnale asetatud kala kõrvale.

Ahjuforell

Puhastatud forellid asetada paraja suurusega rasvatatud vormi, puistata peale soola, sidrunimahla ja hakitud maitserohelist, valada juurde klaasike õunaveini ja hautada kaane all 10 minutid. Siis valada üle rõõsa koorega, puistata peale riivsaia ja küpsetada praeahjuslahtiselt 15 minutid.

Grillitud forellid

Hõõruda kala seest ja väljast soola ja peenestatud majoraaniga.Mässida ümber õhuke kergelt soolatud läbikasvanud searibiviil, kinnitada nelgi või kuiva tillivarrega. Grillida restil süte kohal. Kui liha on ümbert kõrbe, on kala valmis.

Haug õllega

Kilose haugi kohta võtta ½ liitrit õlut, 2 suurt sibulat, 1 loorberileht, petersellileht, sool,pipar, 100 g võid. Puhastatud haugi hoida 20 minutid nõrgalt hapus äädikavees, siis nõrutada majapidamispaberil, hõõruda soola ja pipraga. Õlu ja sibul lasta keema, tõsta haug sisse, lisada või. Keeta tasaselt umbes 15 minutit.Kurnatud keeduleemega teha kaste ( vt.kastmed ).

Köömnematseline haug

Ettevalmistatud haugisse lõigada lõhed, sinna pista õhukesed sidruniviilud, veeretada kala jahvatatud köömnetes. küpsetada ahjus, kastes rikkalikult sulavõiga.

Grillitud haug

Soolamata haugi fileetükid marineerida sidrunimahla ja õlisegu. Lükkida vardasse vaheldumisi suitsupeki ja tomati-või värske kurgi viiludega.Grillida sütte kohal. Valmis roale puistata soola.

Angerja Itaaljapäraselt

Hautada väheses valges veinis tomatisektoreid ja hakkitud sibulat, kuni tomat on poolpehme.Maitsestada vähese suhkru ja soolaga. Lisada ettevaatlikult väikesed angerjad tervelt. Hautada kaane all veel 15-20 minutit.

Angerjas fooliumis

Foolium määrida võiga, puistata sellele hakitud porrusibula, petersellilehtede ja peenestatud seente segu.Asetada peale maitsestatud angerjatükid ja nende omakorda segu.Pöörata foolium tihedalt kokku, ääred ülespoole.Küpsetada ahjus pool tundi.

Ahjukarpkala

Mida suurem kala, seda uhkem roog!Roogitud ning soola ja sidrunimahlaga eeltöödeldud kala täita leotatud kuivatatud õunte või mustade ploomidega, nõeluda kõhuava kinni.Panna kala võiga määritud piklikku ahjuvormi kõhuli, kõrvale <<toeks>> näit kartulit.Kala seljale piki selgroogu lõigata mõlemale poole lõhed,neisse pikkida pekiribad. Küpsetada ahjus, aeg-ajalt happukoorega määrida.

Karpkala foolumis

Kala fileerida, pritsida sidrunimahlaga ja puistata peale soola ning pipart.Praadida 1 kg filee kohta 150 g kuubistatud suitsuliha koos 1-2 tükkeldatudsibuliga.Lisada 2 tomatit sektoritena, hautada veel võheke. Saadud segu asetada kahe kala filee vahele, keerata fileed tihedalt võiga määritud fooliumisse, mille <<õmblused>>keerata üles poole, et leem küpsemisel välja ei valguks.Küpsetada 250 kraadi juures pool tundi. Avada foolium, nõrutada leem kastme kannu.Juurde toorsalatit.

Säina supp

Umbes 1 kg kaaluv säinas,2 liitrit vett, soola, 5-6 piparatera 2 loorberilehte, 1 sibul 2 küslaukuküünt, 1porgand, ½ selleri juurt, 4-5 kartulit, petersellilehti, tüümiani. Tükeldatud juurviljad keeta soolaga maitsestatud vees 10 minutit, siis lisada maitseained, puhastatud ristipidi poolitatud kala (vahel on kala kastruli jaoks liiga pikk). Keenud kala tõsta välja, puhastada luudest. Leemesse panna kartulid ja keeta pehmeks.Juurde lisada säinapalad ja hakitud maitserohelist.


See jutt on võetud "Meie kalad meie laual"Linda Petti & Ervin Pihu